• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

Biološka uporabnost konoplje

19 maja, 2020
⏳ Čas branja: 4 min ⏳

Kaj je biološka uporabnost?

Biološka uporabnost ali biološka razpoložljivost (tudi biorazpoložljivost) pomeni koliko neke snovi v nespremenjeni obliki se pojavi po vnosu v našem krvnem obtoku. Torej koliko učinkovine se posledično absorbira v tkiva.

V kolikor zdravilo prejmete intravenozno se razume, da je biorazpoložljivost 100%. Zdravilo gre 100% v krvni obtok. Biološka uporabnost se nanaša na odstotek odmerka, ki ga telo dejansko absorbira v tkiva v primerjavi z injiciranim odmerkom.

Kako najbolje uporabiti konopljo zase

Tako hrana kot zdravila se v našem telesu različno resorbirajo. Kar pomeni, da lahko telo iz zaužitih snovi uporabi različno količino zanj potrebnih snovi. Nekatere snovi se med seboj podpirajo, druge pa 'izničijo'. Pri konoplji ni pomembno le koliko kanabinoidov užijemo. Zelo velik vpliv ima tudi način kako jo vnašamo v telo. V tem članku se bomo posvetili različnim vrstam vnosa CBD in drugih kanabinoidov v telo.

Kateri parametri vplivajo na absorpcijo kanabinoidov?

Prvi od dejavnikov, ki vplivajo na naše telo, je sestava zaužite konopljine smole. Koliko kanabinoidov in terpenov vsebuje naš konopljin izdelek. Vemo pa, da naš endokanabinoidni sistem zaznava interakcijo med temi snovmi. Pomemben je torej sinergični učinek sestavin konoplje.

Drugi dejavnik je biološka uporabnost odmerka. Kar pomeni, da boljša kot je biorazpoložljivost, manjši odmerek potrebujete za enak učinek. Visoka biološka uporabnost loči visokokakovostne konopljine izdelke od 'kačje sline'. Je merilo kakovosti konopljinega izdelka.

Za večjo biološko uporabnost pa je potreben tudi ustrezen vnos (aplikacija) konoplje. Vaporiziranje, peroralna ali topična aplikacija- vsaka od teh metod ima svojo biološko uporabnost.

Vdihavanje kanabinoidov nudi največjo biološko razpoložljivost

Kajenje konoplje je eden od možnih načinov vnosa kanabinoidov v pljuča. Slaba stan kajenja je, da se ob tem proizvajajo stranski produkti izgorevanja, ki so lahko toksični. Pri tem pride do draženja ali celo poškodbe pljuč.

Vaporiziranje je boljši način aplikacije z uporabo vaporizatorja. Prednost te naprave je v tem, da omogoči ročno nastavitev temperature za izparevanje kanabinoidov. Ker čisto konopljino smolo vstavimo direktno v aplikator, pri tem ne pride do izgorevanja trdih snovi (npr. papirja) kot pri klasičnem kajenju.

Slika prikazuje konopljine  vršičke

Vaporiziranje s konopljinimi vršički

Tudi če za vaporiziranje uporabljamo konopljine vršičke je metoda precej uporabna. Vaporizator s segrevanjem kislinske oblike kanabinoidov spreminja v aktivne (dekarboksilacija).

Dokazano je, da je najhitrejša in najučinkovitejša absorpcija kanabinoidov prav z uporabo metode vdihavanja. Biološka uporabnost je od 34% do 46%, nekatere študije dokazujejo stopnjo 56%.

Ko kanabinoide vdahnemo, se tako rekoč hipno absorbirajo v naša pljuča. Od tam vstopijo v naš krvni obtok in se v tem kroženju vežejo na različne endokanabinoidne receptorje v telesu. Z vsakim vdihom, se absorbira več kanabinoidov.

Sublingvalna (podjezična) aplikacija kanabinoidov

Glede na izvedene študije nudi tovrstno uživanje konopljinih kapljic od 13% do 35% biorazpoložljivost.

Uživanje kapljic na način, da jih zadržimo pod jezikom, bistveno poveča biorazpoložljivost konoplje. Medtem ko kapljice zadržimo pod jezikom, pride do prehoda kanabinoidov v žleze in žile, od tam pa v krvni obtok. Seveda je potrebno raztopino zadržati pod jezikom 30-60 sekund. V tem primeru se učinki pokažejo po 10-20 minutah.

Če imate bolečine, nanašajte kanabinoide direktno na kožo

Kanabinoidi so hidrofobne molekule, zato jih koža težko 'vpija'. Koža je narejena tako, da ščiti notranje organe. Če želite zaobiti te ovire, morate uporabiti drugačne vrste aplikacije konoplje.

Kanabinoidi se preko kože vežejo predvsem na endokanabinoidne receptorje v perifernem živčevju. Pri tem lahko zagotovimo ciljno lajšanje bolečin na določenem delu telesa kot so sklepi ali mišice. Kanabinoidi bodo pri tem v zelo majhni meri ( 5%-10%) vstopili v krvni obtok.

Z rednim nanašanjem konopljinega mazila vseeno lahko dosežemo protibolečinski efekt. Ravno tako si lahko z mazanjem konoplje pomagamo pri vnetju sklepov.

Slika prikazuje kako lahko enostavno apliciramo konopljine kapljice pod jezikom.Kako enostavno apliciramo konopljine kapljice.

Analna ali vaginalna aplikacija s konopljinimi svečkami

Pri tem načinu aplikacije dosežemo, da kanabinoidi vstopijo v krvni obtok preko membran v anusu ali vagini. Ena od raziskav je dokazala, da je rektalna uporaba lahko za 25%-50% učinkovitejša kot peroralna.

Po vseh izvedenih raziskavah pa še vedno ni jasno koliko kanabinoidov moramo sploh užiti, da dosežemo željeni učinek. Zakaj nekateri ljudje občutijo rezultate po prvem jemanju, drugi pa šele po 3 mesecih?

Predlagamo vam, da konopljine izdelke uživate redno in v predlaganih odmerkih. Vedno začnite z najmanjšo priporočeno dozo, ki jo postopoma povečujte in se pri tem opazujte. Zagotovo ne potrebujete večje količine konoplje, kot tiste, ki vam izzove ustrezen učinek. Zato ne hitite.

Viri:

  1. Cannabis: A Treasure Trove or...

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userusersstorecartphone-handsetbubblemagnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram