• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., logotip je narejen iz risbe konopljinega lista v risanem slogu. Slika prikazuje certifikat za ekološko pridelavo izdelka.
0,00 
0
0,00  0 izdelkov

V košarici ni izdelkov.

Konopljina vlakna ali les

15 julija, 2021
⏳ Čas branja: 3 min ⏳

Konopljina vlakna

Po kakovosti in stopnji obremenitve izstopajo kot najbolj trpežna vlakna v naravi. V tem kar za 10-krat presegajo lesna vlakna in za 4-krat bombaž.

Ekonomsko zanimivo je tudi dejstvo, da konoplja potrebuje le 3 mesece od sejanja do žetve. Kar je v primerjavi s časom rasti drevesa za 400% manj. Tako konoplja predstavlja najučinkovitejši vir biomase na svetu.

Poudariti je potrebno tudi lastnosti konoplje:

  • visoke absorpcijske lastnosti
  • zaščita pred IR in UV sevanjem
  • nizka vnetljivost
  • antibakterijske lastnosti

Konoplja je privlačna za podjetja, ki želijo nizek ogljični odtis. En hektar konoplje naj bi, glede na študije, absorbiral kar 8,88 ton CO2, hektar gozda pa 2,5 tone (30%).

Papir iz konoplje ali lesa?

V 30.letih so ves papir iz konoplje nadomestili s papirjem iz celuloznih vlaken iz lesa. Konoplja med rastlinami vsebuje največ celuloze. Zaradi tega je proizvodnja lahko hitrejša, z nižjimi stroški.

Kemikalije, ki jih uporabljajo pri predelavi lesa so žveplena kislina, klor, belila. Konopljina vlakna belijo le z vodikovim peroksidom. Ta hkrati omogoča, da papir z leti ne rumeni.

Vsekakor je v razvoju industrije s konopljinimi vlakni še veliko potenciala. Obstoječe znanje ter nove raziskave nam bodo omogočile veliko čistejšo in trajnostno gospodarstvo, v katerega bo zagotovo vključena tudi konoplja.

Konopljina vlakna ali les 1

Konopljina vlakna: Trajnostni vir s številnimi prednostmi

Konopljina vlakna ostajajo v ospredju kot ena najbolj trpežnih in trajnostnih naravnih materialov. Njihova kakovost in zmogljivost presegata tako lesna vlakna kot tudi bombaž, kar omogoča širok spekter uporabe v različnih industrijah.

Poleg tega je konoplja ekonomsko zelo zanimiva, saj potrebuje le 3 mesece od sejanja do žetve, kar je izjemno hitro v primerjavi z drevesi, ki potrebujejo leta za polno rast. Ta hitrost rasti naredi konopljo za izjemno učinkovit vir biomase, ki lahko pomaga pri boju proti podnebnim spremembam.

Navedene lastnosti konoplje, kot so visoka absorpcijska sposobnost, zaščita pred infrardečim in ultravijoličnim sevanjem, nizka vnetljivost ter antibakterijske lastnosti, jo postavljajo v ospredje kot privlačen material za podjetja, ki si prizadevajo za zmanjšanje ogljičnega odtisa in zagotavljanje trajnostnih rešitev.

Primerjava kakovosti papirja

Poleg tega je pomembno razmisliti o papirju iz konoplje v primerjavi s papirjem iz lesa. Čeprav je v preteklosti papir iz konoplje bil nadomeščen s papirjem iz lesa, se zdaj ponovno pojavlja interes za uporabo konopljinih vlaken v papirni industriji. Proces pridelave papirja iz konoplje je hitrejši in cenejši, hkrati pa je bolj okolju prijazen, saj za beljenje konopljinih vlaken uporabljajo le vodikov peroksid, kar preprečuje rumenenje papirja.

V razvoju industrije s konopljinimi vlakni se skriva še velik potencial, ki ga lahko izkoristimo za ustvarjanje čistejšega in trajnostnega gospodarstva. S stalnim napredkom znanja in novih raziskav bomo lahko izboljšali procese pridelave in uporabe konopljinih vlaken, kar bo prispevalo k bolj trajnostni prihodnosti.

Raziskava konopljina vlakna proti drevesnimi...

Posteljnina iz konoplje?

Konoplja ima zelo močna in kvalitetna vlakna, ki so popolna tudi za našo posteljnino, saj močna vlakna poskrbijo, da bo blago obstalo tudi po daljši uporabi in pranju.

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userusersstorecartphone-handsetbubblemagnifiercrossmenu