• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., logotip je narejen iz risbe konopljinega lista v risanem slogu. Slika prikazuje certifikat za ekološko pridelavo izdelka.
0,00 
0
0,00  0 izdelkov

V košarici ni izdelkov.

Ajdov čaj kako ga pravilno pripravimo

14 septembra, 2020
⏳ Čas branja: 3 min ⏳

Ajdov čaj

Ajda je vsestransko uporabna rastlina. Užitni so tako plodovi (semena) kot tudi steblo, cvetovi in listi. Ker ne vsebuje glutena, je moka primerna v prehrani bolnikov s celiakijo. Stebla, cvetove in liste lahko uporabimo kot ajdov čaj ali pripravimo tinkturo. Čebelarji pridobivajo ajdov med.

Kako deluje?

Rastlina ajde nabiramo preden se pojavijo plodovi. V času cvetenja vsebuje večje količine rutina ter nekaj vitaminov C in E. Zato je v ljudskem zdravilstvu pomembna za zmanjšanje naslednjih težav:

  • zmanjšuje lomljivost žil lasnic
  • zmanjšuje nabiranje vode
  • utrjuje stene žil
  • zmanjšuje otekline
  • zmanjšuje občutek težkih in nemirnih nog
  • zmanjšuje bolečine v nogah
  • znižuje krvni sladkor in pritisk
  • zmanjšuje težave s hemoroidi

Priporoča se uporabo bolnikom s krčnimi žilami ter bolnikom z ateroklerotičnimi in diabetičnimi težavami.

V ajdi so prisotni flavodnoidi glukozidi, med najpomembnejšimi so rutin, hiperozid in aglikon kvercetin. Vsebuje pa tudi salicilno, klorogensko in glano kislino.

Priprava čaja iz zelenih delov

  1. V 2,5 dcl vrele vode dajte 2 ščepca (1-2 čajni žlički) ajdovega čaja.
  2. Pustite še 2 minuti, da ajdov čaj vre, nato odstavite.
  3. Pokritega pustite stati 8-10 minut, nato precedite.

Priporočamo, da popijete 4 skodelice ajdovega čaja dnevno. Za vnos ustrezne količine rutina priporočamo redno pitje čaja do 6 tednov.

Ajdov čaj priprava iz plodov (ajdove kaše)

Na Japonskem, Kitajskem in v Koreji pripravljajo čaj iz praženih ajdovih zrn (ajdove kaše), ki ga imenujejo Sobacha aka, Soba tea (Ajdov čaj). Priporočajo ga predvsem pri težavah s holesterolom, težavah s prekomerno težo, za izboljšanje splošnega zdravja, pri uravnavanju krvnega sladkor ali za izboljšanje zdravja krvnih žil.

  1. 10 gramov pražene ajdove kaše (upoštevajte 5g na osebo)
  2. 500 ml vroče vode
  3. Prelijte ajdo z vročo vodo
  4. Namakajte 3 minute
  5. Precedite.

Praženo ajdovo kašo lahko še dvakrat uporabite, vendar upoštevajte, da jo pri drugi uporabi namakate 5 minut, pri tretji pa 8 minut.

Slika predstavlja ajdo za domači BIO ajdov čaj.

Kontraindikacije

Stranski učinki pitja ajdovega čaja niso znane, se pa priporoča pazljivost. V primeru, da se pojavijo močne nenadne bolečine, povečanje otekanja, spremembe v barvi kože, vnetja kože na nogah, razjede ali se poslabša delovanje srca ali ledvic. O teh težavah takoj nujno obvestite zdravnika.

Ker je v cvetovih ajde prisotna snov, ki povzroča povečano občutljivost na sonce. Pri uživanju večjih količin se lahko pojavi srbečice ali vnetja kože na neporaščenih delih.  Ta reakcija je zelo redka.

Uporaba pri nosečnicah, doječih materah in otrocih

Podatkov o uporabi ajdovega čaja med nosečnosti nimamo, vendar odsvetujemo uživanje v času nosečnosti ter med dojenjem.

Pri otrocih se težave z žilami le redko pojavijo, zato se pred tem obvestite o uživanju pediatra in se z njim posvetujte.

Pravilna hramba katerih koli čajev

Obstaja nekaj pravil, da vaš čaj ostane kakovosten čim dlje časa.

  1. Hranite čaj v dobro zaprti posodi

Čaj se najbolje ohrani, če je v temi. Zato čaj iz prozornih vrečk presujte v škatlo s pokrovom. Še bolje, če je neprodušno zaprta. Tako se ohranjajo arome ter ostale kvalitetne snovi, ki jih vaš čaj vsebuje.

  1. Močne arome okolice vplivajo na vaš čaj

Vlažni prostori, določene vrste lesa ter začimbe lahko vplivajo na kakovost vašega čaja. Določene vrste prevzamejo vonjave in postanejo tako neuporabni.

  1. Mleti listi so bolj občutljivi od večjih delov

Oksidacija je ena največjih težav pri ohranjanju kakovosti čaja.  Najbolje je, da kupite čaj s celimi deli (cvetovi, vršički,…) saj so tako manj izpostavljeni temu pojavu. Hranite ga v večjih količinah ter na zgoraj opisan način v suhem prostoru.

  1. Najbolje je čaj porabiti v enem letu

Zaradi vplivov okolice se v čajnih delih prej ali slej začnejo izgubljati kvalitetne sestavine. Zato vam ne priporočamo uživati starih čajev. Še posebej ne takrat, ko niso bili ustrezno hranjeni.

Slika prikazuje ajdov čaj z stekleničko medu za blog ajdov čaj

Ajda je zelo uporabna rastlina - Ajdov čaj z medom je samo en primer

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userusersstorecartphone-handsetbubblemagnifiercrossmenu