• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

Neverjetni konopljin avto

25 avgusta, 2021
⏳ Čas branja: 3 min ⏳

Fordov konopljin avto

Že leta 1930 se je Henry Ford spraševal o dolgoročni vzdržnosti avtomobilov iz jekla, ki delujejo na bencin. Zato je že takrat pričel iskati boljše alternative, ki bi bile bolj obnovljive od standardnih avtomobilov tistega časa.

Henry Ford se je poigrava z idejo o izdelavi avtomobilov iz konoplje, takrat je industrija konoplje komajda šele nastajala v ZDA.Na sliki vidimo slavni konopljin avto, ki bi lahko spremenil svet.V letu 1941, po dvanajstih letih napornih raziskav je Henry Ford predstavil svoj resnično vrhunski izdelek s potencialom obvarovati in spremeniti okolje, avto v celoti narejen iz konoplje za gorivo pa se je lahko uporabil kar gorivo iz konoplje ali pa rastlinsko olje.

Edino jeklo na avtomobilu se je lahko našlo kot okvir karoserije. Samo telo avtomobila je bilo 10x močnejše od jekla, Henry Ford je bil tako prepričan v moč plošče (narejene z konoplje), da je s sekiro šel do razstavnega avtomobila. Sekira, ki bi prerezala katero koli jekleno ploščo, se je preprosto samo odbila nazaj.

Tudi Rudolf Diesel, oče dizelskega motorja, je sklenil pogodbo pri izdelavi avtomobila oziroma njegovega motorja. Rudolf je zasnoval motor za "plastični avtomobil", ki bi lahko deloval z rastlinskim oljem ali semenskih olj kot konoplja.

Ford in rastlinsko olje

Ford vedno vidil rastlinska olja kot prihodnost gori, njegov slavni citat: "V enem letu pridelave hektara krompirja je dovolj alkohola za pogon strojev, potrebnih za obdelavo teh polj za sto let."

Na žalost je takrat bogata bencinska industrija močno lobirala za visoke davke na alkohol hkrati pa nižali cene goriva kot bencin. To je celo sovpadalo s prepovedjo alkohola in konoplje v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Vojna na konopljo je bila nagrobnik za projekt saj se je celotni projekt zelo močno vezal na konopljo, ki pa je takrat bila čedalje bol preganjena.

Upamo lahko, da se bo v tem stoletju ponovno nekdo lotil projekta konopljin avto in da bo tokrat tudi lahko uspel.

Po Fordovem izjemnem dosežku z avtomobilom iz konoplje, se je njegova strast do iskanja alternativnih virov goriva nadaljevala. Ford je ostal trdno prepričan v uporabo rastlinskih olj kot prihodnost energije za vozila. V naslednjih letih je intenzivno raziskoval možnosti uporabe različnih rastlinskih olj v avtomobilih.

Njegova vizija je bila osredotočena na trajnostnost in neodvisnost od fosilnih goriv, zato je nadaljeval s prizadevanji za razvoj avtomobilov, ki bi lahko delovali na alternativna goriva, kot je rastlinsko olje. Ford je verjel, da bi uporaba rastlinskih olj lahko zmanjšala odvisnost od nafte ter zmanjšala emisije toplogrednih plinov, kar bi bilo koristno za okolje.

Druge uporabe

Poleg tega se je Ford zavzemal tudi za raziskave in razvoj drugih uporab konoplje, ne samo kot goriva ali pa konopljin avto, ampak tudi za gradnjo materialov, tekstila in medicinskih namenov. Njegovo predanost trajnostnemu razvoju in iskanju bolj ekoloških alternativ je pozitivno vplivalo na zavest ljudi o pomenu uporabe naravnih virov in ohranjanja okolja.

Čeprav je Fordov projekt "konopljin avto" zaradi političnih in industrijskih pritiskov propadel, je pustil pomemben pečat v zgodovini avtomobilske industrije. Njegova vizija trajnostne mobilnosti ostaja navdihujoča in relevantna še danes, ko se svet sooča z izzivi podnebnih sprememb in iskanjem alternativnih virov energije. Morda je čas zrel, da se Fordova ideja o avtomobilu iz konoplje ponovno razmisli in da se uporabi sodobne tehnologije ter družbeno ozaveščanje za uresničitev te vizije v prihodnosti.

Več o Henry Fordu in njegovem izjemnem avtomobilom. Vse novice...

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userusersstorecartphone-handsetbubblemagnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram