• Najboljši 100% BIO konopljini izdelki
  • Med tednom odprto od 8.00 do 16.00
  • Brezplačna poštnina za naročila nad 30€

CBG pomaga v boju s superbakterijo MRSA

8 marca, 2020
⏳ Čas branja: 2 min ⏳

CBG - Zadnje upanje znanstvenikom pri zdravljenju bakterij, ki so postale odporne na antibiotike (npr. MRSA) so prav izvlečki konopljine smole, ki vsebujejo več kanabigerola (CBG).

Kot je bilo objavljeno v ameriški ugledni reviji "American Chemical Society Infectious Diseases" in povzeto v članku časopisa "The guardian" so raziskovalci kanadske univerze McMaster University ugotovili presenetljive učinke CBG pri zdravljenju pogoste bolnišnične okužbe. Njegovo učinkovitost so dokazali pri poskusih na meticilin, dikloksacilin, nafcilin in oksacilin odpornega Staphylococcus aureus (MRSA), ki je eden najpogostejših bolnišničnih superbakterij, okuženih miših dosegli odlične rezultate. CBG je pobila tako bakterije kot tudi 'vztrajne' celice, ki so še posebej trdovratne in so razlog za ponovitev okužbe. Pri tem je CBG dosegel enako učinkovitost kot vancomycin, antibiotik t.i. 'zadnje izbire', torej uporabljen šele ko drugi antibiotiki ne primejo več.

Znanstveniki pri bakteriji

Znanstveniki potrjujejo, da so kanabinoidi 'zdravilom podobne molekule', vendar jih čaka še dolga pot, da bodo to trditev preverili s študijami.

Seveda se zdravstvo boji bakterij, ki so se prilagodile na antibiotike in so tako postale tovrstne okužbe tako rekoč neozdravljive.  Da bi se izognili katastrofalnim scenarijem,  je zato potrebno venomer iskati nova zdravila.

Bakterije delimo na dva razreda, od teh so gram pozitivne bakterije, ki imajo eno, debelocelično membrano, mednje sodi MRSA. Gram negativne bakterije težje zdravijo, saj imajo dve membrani.

Slika prikazuje CBG kanabigerol MRSA.MRSA je ena izmed bakterij odpornih na antibiotike

Eric Brown, mikrobiolog, ki je vodil delo na univerzi McMaster v Hamiltonu v Ontariou, je ugotovil, da CBG in drugi kanabinoidi ne dosegajo zadovoljivih učinkov pri gram negativnih bakterijah. Ko pa so od CBG uporabili še majhne količine antibiotika polimiksina B, ki poruši zunanjo membrano teh bakterij, pa je konopljina spojina uspela uničiti patogene gram negativne bakterije.

Mark Blaskovich, ki na univerzi v Queenslandu preučuje antibiotične konopljine spojine, je dejal, da se zdi, da je konoplja še posebej bogata z antibiotiki, čeprav druge rastline, kot so čajevec, česen ter začimbe kurkuma in kurkurmin, tudi vsebujejo antibakterijske učinkovine, vendar je njihova uporaba omejena na zunanjo uporabo.

Zaključek

Kot je razvidno, rastlina konoplje za svojo zaščito pred bakterijami in glivami, na površini razvije snovi, ki so lahko učinkovite tudi za zdravljenje z na antibiotke odporne bakterije. Kanabigerol CBG je to že potrdil.

Dodaj odgovor

Ne veste, kaj bi kupili?

Zagotovite si 15% popust in personaliziran izdelek ob vašem prvem nakupu
Reši naš kviz

Išči po učinku

Slika prikazuje logotip podjetja Darilo Narave d.o.o., bela oblika logotipa.
2024 DARILO NARAVE D.O.O. 
Vse pravice pridržane.
Slika prikazuje varna plačila na spletnem mestu
userusersstorecartphone-handsetbubblemagnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram