⏳ Čas branja: 2:55 min ⌛

Piki komarjev kako si lahko pomagamo z CBD

Najbolje je, da se takoj ko pik zaznamo, namažemo z izdelkom Zapik. Ta vsebuje tako CBD smolo kot tudi propolis, ki učinke pomiritve kože še poveča.

Komarjem se je najbolje ogniti. Kaj pa če nas že pičijo?

Poletja niso nič manj lepa, čeprav vemo, da nadloge kot komarji in klopi prežijo na nas. Vendar so se te vrste žuželk zaradi več zaporednih milih zim, precej povečale. Tako postajajo velika nevšečnost za prijetno pohajkovanje v večernih urah ter preživljanju časa na prostem.

Komarji nas zaznajo že od daleč

Komarji nas zaznajo že na razdalji 15 metrov, ‘vohajo’ namreč ogljikov dioksid, ki ga izdihujemo. Pičijo nas vedno samice komarja, saj potrebujejo kri toplokrvnih osebkov, potrebne za tvorbo jajčec. Komarji zaznavajo kar 300 različnih kemikalij znotraj našega izdiha ter naših kožnih izločkov. Po nekaterih navedbah, naj bi imeli raje osebe s krvno skupino 0, tiste ki težje dihajo ter nosečnice.

Komarjevega pika največkrat ne čutimo. Zaznamo le imunski odziv našega telesa na izločke (predvsem antikoagulante, ki preprečujejo strjevanje krvi), ki jih komar vbrizga med ugrizom. Naše telo se na tuje kemikalije brani z ustvarjanjem vnetnih spojin in protiteles, ki povzročijo srbenje in lokalno oteklino. Sčasoma se naše telo ‘navadi’ na komarjeve snovi in se zato hitreje odzove na pike. Nekateri ljudje tako postanejo neobčutljivi na komarjeve pike, drugi lahko razvijejo preobčutljivostno reakcijo.

Ali se moramo komarjev bati?

Glede na navedbe NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) v Sloveniji komarji še ne predstavljajo resne grožnje za zdravje. V lanskem letu je bilo zaznanih 5 resnejših okužb z Bolezijo zahodnega Nila, ki naj bi v najslabšem primeru lahko povzročila več nevroloških izpadov, motnje gibanja, krče. Isti inštitut tudi trdi, da naj komarji ne bi prenašali bolezni Lymbska borelioza. Nekatere vrste komarjev ( med njimi ni tigrastih) sicer prenašajo tropske bolezni, vendar zaenkrat teh obolenj v Sloveniji ni veliko.

Najboljša je zaščita z več metodami

Tako kemična in mehanska zaščita sta omejenega učinka. Na našo žalost, nas nekako vseeno najdejo. Uporabljamo lahko zaščito z eteričnimi olji mete, rožmarina, limonske trave, citronele in nekaterih drugih. Izdelamo vodne raztopine z nekaj kapljic teh eteričnih olj.
Poslužimo pa se lahko tudi kemijskih repelentov na osnovi DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide). Po nekaterih raziskavah naj bi ta snov delovala tako, da prikrije telesne vonjave kože. DEET tudi draži receptorje na nožicah komarja, kar ga odbija. DEET torej zmanjša našo privlačnost za komarje.

Najboljše mehanske zaščite pred komarji so mreže, ki jih nameščamo tako na okna kot nad postelje.

POPUST
9,92 
POPUST
12,72 

Kako konoplja pomaga po piku komarjev?

Kanabinoidi in terpeni v konopljini smoli imajo protivnetne in analgetične učinke, kar lajša srbenje in manjša oteklino.

Večina ostalih izdelkov po piku komarjev deluje na osnovi amoniaka ali alkohola. Te sestavine predvsem razkužijo rano ter kožo hladijo.

V podjetju Darilo narave smo razvili edinstveno formulo za pomiritev kože po pikih komarjev

Prednosti izdelka Zapik so:
• Je popolnoma naraven in ekološki
• Učinkuje takoj, saj ima dve protivnetni učinkovini:- propolis in konopljino smolo
• Vsebuje olje čajevca, ki še dodatno lajša srbenje in manjša oteklino
• Ne vsebuje amoniaka, alkohola, umetnih barvil, konzervansov
• Učinkuje takoj po nanosu
• Piki komarjev ne srbijo več

Piki komarjev kdaj k zdravniku?

Vseeno je potrebno pike komarjev obravnavati resno. V kolikor ste že v preteklosti opazili preobčutljivostno reakcijo na pike, bodite še posebej pozorni.

Nujno pa k zdravniku, če se vam pojavijo naslednji znaki: otekanje okoli oči, ustnic, jezika ali  žrela, težko dihanje, piskanje pri dihanju ali hripavost, hudo srbenje, krči, omrtvičenost, omotica, krči v trebuhu in izguba zavesti.

Ne čakajte več kot 5 dni. Če rdečica ne pojenja je najbolje, da pokličite svojega osebnega zdravnika.

Piki komarjev so lahko zelo nadležni, slika prikazuje grafiko za produkt zapik, za pomiritev kože po piku.

Najboljša rešitev za razdraženo kožo

Viri:

  1. Cannabidiol exerts sebostatic and…
darilonarave.si uporablja piškotke za boljše delovanje spletišča in analitiko.Več o piškotkih.